Ciele výkrmu: Doba výkrmu max. 90 dní, priemerný denný prírastok min. 350 g, celkový prírastok od odstavu po vyskladnenie min 30 kg s konverziou krmiva max. 3 kg. Úlohou projektu je budovanie nového kvalitatívneho vzťahu „chovateľ – spracovateľ – obchod – konzument s významom profitu všetkých strán a vymedzenie cieľového trhu.
1.Podmienky úspešného výsledku výkrmu jahniat:
- Hmotnosť pri narodení jahniat (min.2 kg) a pri odstave (min.12 kg). Požadovaný príjem mledziva (kontrola naplnenosti) ovplyvňuje dostatočný vývin tráviacej sústavy, nižšie % úhynov a výsledné priemerné denné prírastky, pričom je potrebný zvládnutý odstav a prechod na podmienky výkrmu (prechod na rastlinnú výživu).
- Požadovaný príjem kŕmnej zmesi po odstave (dôsledný návyk na rastlinnú výživu už v čase odstavu, nedôsledná príprava negatívne vplýva na priemerne denné prírastky počas výkrmu.
- Do výkrmu zapájame zdravé jahňatá a zabezpečujeme im vhodné ustajňovacie podmienky, pričom kontrolujeme príjem kŕmnej zmesi.
2. Výkrmový potenciál:
“Výkrmnosť v praxi hodnotíme priemernými dennými prírastkami a spotrebou živín na 1 kg prírastku”
Výrazný vplyv na mäsovú úžitkovosť má biologická kvalita materiálu. Dvojplemenné krížence dosahujú vyšší priemerný denný prírastok o 2-10% a nižšiu potrebu krmív o 5 – 10%.
3. Faktory ovplyvňujúce výkrm jahniat:
- Vnútorné faktory ktoré ovplyvňujú výkrm jahniat – plemenná príslušnosť, genotyp, pohlavie, živá hmotnosť pri narodení, veľkosť vrhu, mliečnosť a vek matky pri obahnení, FCE (Feed conversion efficiency)…
- Vonkajšie faktory ktoré ovplyvňujú výkrm jahniat – chovateľské podmienky, šľachtiteľská práca, úžitkové zameranie chovu, úroveň výživy, klimatické prostredie chovu, spôsob odstavu.
- Heritabilita dedičných jatočných vlastností – dosahuje hodnotu 0,2 – 0,3 (nízka až stredne vysoká) = pre chovateľov a realizáciu výkrmu to predstavuje pozitívnu vlastnosť = výslednú produkciu jahňacieho mäsa vo veľkej miere ovplyvňuje chovateľské prostredie a spôsob odchovu jahniat.
4. Kritické body realizácie výkrmu :
4.1 Voda:
- Napomáha lepšiemu tráveniu prijatej potravy, reguluje telesnú teplotu zvierat, navlhčuje prijatú potravu a odvádza splodiny látkového metabolizmu z tela von.
- Zabezpečiť pitný režim 24 hodín denne (napájadlá, napájačky).
- Klásť dôraz na vysokú hygienickú kvalitu pitnej vody.
- Klásť dôraz na hygienu a pravidelné čistenie napájadiel/napájačiek.
- Zabezpečiť nezamŕzanie vodnej hladiny v zimnom období.
- Udržať temperovanie vody na teplotu 25 ° C, čím sa zvyšuje príjem KZ.
4.2 Vláknina:
- Zabezpečený adlibitný príjem kvalitného sena zabezpečí správne fungovanie motility bachora.
- Zvyšuje stráviteľnosť KZ.
- Zvyšuje dobu prežúvania, čo priaznivo vplýva na aciditu bachora, ktorá je prospešná na rozvoj bachorovej mikroflóry.
- Zvýšená doba prežúvania zvyšuje produkciu slín, ktoré svojimi pufračnými mechanizmami priaznivo vplývajú na homeostázu organizmu a stráviteľnosť KZ.
4.3 Návyk:
Pre potreby výkrmu jahniat ťažšej jatočnej hmotnosti musí byť dôsledný návyk na rastlinné krmivo. Ak chovateľ dostatočne nepripraví jahňatá v dobe do odstavu, následná zmena KD môže výrazne negatívne vplývať na PDP vo výkrme.
4.4 Kondícia:
- Pokles BCS nesmie dosiahnuť hodnotu poklesu väčšiu ako 10% (tabuľka 1.).
- Po obahnení sa neodporúča strihanie oviec.
4.5 Tranzitné obdobie: Privykacie obdobie-adaptácia jahniat na spôsob kŕmenia a ustajnenia v podmienkach výkrmu.
4.6 Welfare:
Potrebné zabezpečiť:
Zooveterinárne opatrenia: odčervovanie, kúpanie, vakcinácia.
Zoohygienické opatrenia: deratizácia, dezinsekcia, dezinfekcia ustajňovacích priestorov, mikroklíma ustajňovacích priestorov, zamedziť prievan (tabuľka 2.).
Optimálna koncentrácia jahniat v skupinách (sekciách), pri nižšej kapacite výkrmu 25-35 ks a pri vyššej kapacite výkrmu 40-45 ks jahniat.
Podpora žravosti a predkladanie kusovej soli v kombinácii s vitamínovo -minerálnymi lízmi.
5. Požiadavka úspešného výkrmu so zreteľom na:
5.1 Mliečny odchov jahniat: Do 2 hodín po narodení kontrola príjmu mledziva u každého jahňaťa, dezinfekcia pupku, čistá a suchá podstielka, každodenná kontrola príjmu krmiva jahňatami a vytváranie skupín z menej životaschopných jahniat so zabezpečenou lepšou starostlivosťou. Od 2 týždňov života podávanie kŕmnej zmesi (ČOJ I.) v malých množstvách min.3 x denne, s koncentráciou a dávkovaním mliečnej kŕmnej zmesi v závislosti od spôsobu odchovu a odstavu jahniat. Dbať na dodržiavanie hygienických podmienok počas odchovu jahniat.
5.2 Výživa bahníc: 4-6 týždňov pred bahnením zabezpečiť prikrmovanie KZ BAK a prístup k nezávadným objemovým krmivám (nárast plodu o 2/3, príprava bachorového prostredia na príjem kŕmnej zmesi, zamedziť pokles “body condition score” po obahnení).
5.3 Rýchlosť výkrmu: Nezávisí len od kvality a zloženia používaných krmív ale aj od prípravy, kvality a úžitkového typu jahniat zastavovaných na výkrm.
5.4 Koncept skrmovania KZ: Predkladania KZ v nádväznosti na nutričné požiadavky jahniat po odstave – potreby jahniat vo výkrme v poradí ČOJ I.,ČOJ II., VJ.
6. Rastový potencíál:
7. Význam konzumácie jahňacieho mäsa:
- vysoká dietetická hodnota mäsa, vhodné pre diabetikov, rekonvalescentov, deti a staršiu generáciu (vlastnosťami porovnateľné s jahňacím mäsom)
- vysoký obsah vitamínov skupiny B, pričom jedna porcia jahňacieho mäsa pokryje 50 % odporúčaného prijatého denného množstva vitamínu B12 a 25 % denného príjmu vitamínov B6, B3, B2 a B5
- vysoký obsah hémového Fe, Zn a Se, Ca, F a K
- konzumácia jahňacieho mäsa nepredstavuje riziko koronárnych ochorení spôsobených LDL cholesterolom
- obsahuje „zdravé tuky“ ako omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny, sú spájané najme s antikarcinogénnymi, antisklerotickými, antitrombogénnymi a antidiabetologickými účinkami
- rastúca popularita v slovenskej gastronómii na úrovni domácnosti, ale hlavne na úrovni verejného stravovania
- prezentácie Slovenska ako horského regiónu s dlhoročnou ovčiarskou tradíciou siahajúcou hlboko do minulosti (valašská kolonizácia) v segmente agroturizmu
- vynikajúce kulinárske vlastnosti, rýchla úprava a príprava jedál
8. Motivácia realizácie výkrmu:
- Využitie exkluzivity výsledného získaného produktu (jahňacieho mäsa) za relatívne nízkych zriaďovacích nákladov
- Dobrá prístupnosť trhu (vstupného/výstupného)
- Ochrana a rýchlejšia obnova porastu pasienkov vďaka využívaniu výkrmu jahniat vo výkrmniach
- Využitie uvoľnených plôch pasienkov na zväčšenie chovného stáda
- Nízke náklady € / kg prírastku na 1 deň.
- Nadobudnuté zisky z predaja jahňacieho mäsa využiť na zlepšenie a rozvoj chovu.
- Podporiť konzumáciu jahňacieho mäsa na Slovensku, podpora sebestačnosti
V čase mliečnej výživy odporúčame:
NTR Lamb 50 – Priaznivo pôsobí na správny vývoj jahniat a kozliat. Bohaté zloženie zabezpečuje plnohodnotnú výživu a poskytuje všetko pre správny rast, optimálny zdravotný stav a vývoj tráviacej sústavy. Obsahuje znížené množstvo medi!
NTR Lamb 60 – Používa sa ako náhrada mlieka pre teľatá a jahňatá. Je veľmi vhodná do kŕmnych automatov.
Colostromix – Zaisťuje dodatočný príjem mledziva. Používa sa v prípade, že mledzivo matky je nedostačujúce (slabá kvalita, malé množstvo). Obsahuje garantované množstvo imunoglobulínov 6 %.
Turbo Colostrum – Doplnkové krmivo určené pre novonarodené mláďatá, ktoré dostávali mledzivo v nedostatočnej kvalite alebo nedostatočnom množstve.
Euro – Cid – Špeciálny doplnok mlieka a krmiva súžiaci na okyslenie tekutej mliečnej nahrážky mlieka.
Patoral Se – Zlepšuje životaschopnosť a mláďat po ich narodení
V čase výkrmu na kŕmenie odporúčame:
ČOJ I. – Zmes pre jahňatá pre skrmovanie v prvej fáze odchovu
ČOJ II. – Zmes pre jahňatá pre skrmovanie v prvej fáze výkrmu
VJ – Zmes pre jahňatá (možné skrmovať od začiatku)
BonaCon ovce a kozy – Prémiová rada melasovaných lízov pre ovce a kozy vyrábaných na Slovensku. Svojím zložením dopĺňajú požiadavky zvierat na vybilancovanú vitamínovú a minerálnu výživu.
Špeciálne doplnky:
Diarrhea test – Domáci test na zistenie zdravotného stavu vašich zvierat, predovšetkým teliat, jahniat a kozliat.
Hydralac – Stabilizuje elektrolytovú rovnováhu a vodu v organizme namáhanom tráviacimi problémami a hnačkami a uľahčuje fyziologické trávenie zvierat.Vitamín C – Vitamín C je silným prirodzeným antioxidantom. Je ľahko rozpustný a stráviteľný, veľmi rýchlo dopĺňa v organizme deficit vitamínu C.
Ďakujeme že ste si prečítali náš článok,
v prípade akýchkoľvek otázok sa na nás neváhajte obrátiť,
s pozdravom
Váš tím NTR Nutrition